Novosti

U Daruvaru na obilježavanju 80. obljetnice osnivanja Prve čehoslovačke brigade Jan Žižka z Trocnova kojoj je pripadao i Franjo Strapač

No Comments

U organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Udruge antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Grada Daruvara, Grada Daruvara i njegovog gradonačelnika, u Daruvaru je 28. listopada 2023.upriličeno svečano obilježavanje 80. obljetnice osnivanja Prve čehoslovačke brigade NOVJ-a „Jan Žižka z Trocnova“. Ova slavna brigada osnovana je 26. listopada 1943. u Bučju kod Pakraca. Samo godinu dana od osnutka, pred kraj 1944. godine, brojala je oko tisuću boraca i tada je postigla svoje najveće borbene uspjehe. U okupiranoj Evropi to je bila jedina brigada nacionalnih manjina (postojali su samo bataljoni i manje jedinice) i kroz nju je prošlo više od 3000 boraca. Zapovjedni jezik je bio češki. Osim vojnog, formiranje ove brigade imalo je i veliki politički i kulturno-prosvjetni značaj, posebno na daruvarskom području. Brigada je imala limenu glazbu, svaki bataljun pjevački zbor, a jedinice brigade izdale su i tridesetak novina u različitom obliku. Povijest djelovanja brigade prikazana je stalnim postavom u Spomen sobi u Dvorcu grofa Jankovića o Prvoj čehoslovačkoj brigadi i Daruvaru u Drugom svjetskom ratu.

Program obilježavanja velikog jubileja je započeo otvorenjem izložbe “I. čehoslovačka brigada NOVJ “Jan Žižka z Trocnova”- Kulturno-umjetničko djelovanje” u Zavičajnom muzeju Daruvar. U parku Antuna Jankovića mnogobrojne delegacije su položile vijenac kod spomenika poginulim borcima NOB-a tijekom II. svjetskog rata. Središnja svečanost nastavljena je u Češkom domu za dvjestotinjak visokih uzvanika, diplomata, predstavnika javnog, političkog, gospodarskog, kulturnog života i braniteljske populacije. Upriličen je kraći referatski osvrt na rad i djelovanje brigade, nekoliko govora visokih uzvanika te kulturno umjetnički program. Istaknuto je kako je hrvatska država nastala na temeljima antifašističke borbe, i da su se hrvatski državljani češke i slovačke nacionalnosti i u Domovinskom ratu spremno priključili u obranu domovine Hrvatske. Pokrovitelji su bili Veleposlanstvo Republike Češke u Republici Hrvatskoj, Veleposlanstvo Slovačke Republike u Republici Hrvatskoj i bjelovarsko-bilogorski župan, Vijeće češke manjine bilogorsko- bjelovarske županije, a uz prisustvo saborskog zastupnika za češku i slovačku nacionalnu manjinu te izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Bileka. Predsjednica SKUU Franjo Strapač Markovac Našički Strapač Vesna Budoš ukratko je nazočne upoznala s likom Franje Strapača, koji je bio visoko rangirani vojnik ove slavne brigade. Srednja plesna skupina izvela je koreografiju Včera večer, pjevačice pjesme Slovenské mamičky i Cez Markovec pekná cesta, a velika skupina ples Není také polečko. Nakon toga Markovčani su otišli na zasluženo kupanje u Vodeni park Aquae Balissae, koje im je omogućio gospodin i prijatelj gospodin Bilek, koji se s njima družio. Folkloraši su bili lijepo primljeni od domaćina, a da sve bude još toplije, pobrinuli su se susreti i razgovori s veleposlanicom Slovačke Republike Hanom Kováčovom, s bivšom saborskom zastupnicom Zdenkom Čuhnil i s veleposlanikom Republike Češke Milanom Hovorkom.

Vesna Baksa

Vaš komentar