Novosti

24. Večer polesňakov

No Comments

U organizaciji Matice slovačke Markovac i SKUU Franjo Strapač, dana 9. rujna 2023. godine, održana je u Markovcu Našičkom tradicionalna kulturno-gastronomska manifestacija 24. Večer polesňakov. S obzirom da se održavala u sklopu dvaju velikih jubileja – 50 godina SKUU i 30 godina MS, bila je zaista posebna. Svima okupljenima dobrodošlicu je uputila predsjednica Matice slovačke Branka Baksa. Događaj je okupio velik broj plesača i posjetitelja, a među njima i velik broj uzvanika. Veleposlanica Republike Slovačke u RH Hana Kováčová pozdravila je sve nazočne i upoznala ih da je upravo u srpnju ove godine gastronomski portal „TasteAtlas“, koji redovito donosi razne zanimljive ljestvice hrane (ponekad su to najbolji svjetski deserti, ponekad najpopularnija jela od mesa ili ribe), objavio da su slovačke pogačice od krumpira završile na prvom mjestu liste TOP 10 europskih delicija, odnosno grickalica. Tradicionalna slovačka hrana osvojila je zahvaljujući dobivenim glasovima gastronomsku scenu. Izrazila je zadovoljstvo što su Markovčani kao organizatori Večeri polesnjaka već 24 godine odavno bili prethodnica priznanju koje je ovaj specijalitet dobio.

Domaćinima su ukazali čast i prvi ljudi pokrovitelja, koji su se obratili nazočnima i čestitali članovima na obljetnicama, marljivosti te poželjeli uspjeh u budućnosti – predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Tibor Varga, predsjednik Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Republike Hrvatske Alen Tahiri, predsjednik Saveza Slovaka RH Mirko Vavra, gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba. Nazočni su bili i predstavnici pokrovitelja – predsjednica Turističke zajednice Grada Našica Ines Resler i predsjednik Vijeća mjesnog odbora Markovac Našički Karlo Kanis. Pokrovitelj je bio i Ured za iseljene Slovake iz Bratislave. U ime predsjednika Hrvatskog sabora, među gostima je bio saborski zastupnik Goran Ivanović, koji je i otvorio program te prenio pozdrave saborskog zastupnika Našičanina Hrvoja Šimića.

Bogat kulturno-umjetnički program, koji je vodila Tatjana Seničanin, započeli su posebni gosti zagrebački „Mariachi Los Caballeros”, prvi hrvatski mariachi sastav koji izvodi autentičnu meksičku glazbu. Publika je uživala u 45 minutnom programu ovih zvijezda večeri, mnoštvu prekrasnih glasova i instrumenata (devet izvođača). Na pozornici se predstavilo i približno 200-tinjak folkloraša. Domaćini su se predstavili malom i srednjom skupinom (Pasla kozy na luke) te velikom skupinom (Neni take polečko). Matica slovačka Miljevci izvela je koreografiju Chodila dievčina, Matica slovačka Zokov Gaj splet slovačkih pjesama, srednja skupina SKUD-a Braća Banas iz Josipovca ples iz Horehronia, a Matica slovačka Ilok- SKOS Ľudovít Štúr ples Pri vine. Međunarodni karakter manifestaciji pridonijelo je KUD LUKAVICA iz Lukavice, iz susjedne Bosne i Hercegovine svojim prekrasnim, i za Markovac i njegovu publiku, nečim novim, plesom Mehmeda majka budila i Orijentalnim igrama.

Pod velikim šatorom sedam marljivih ekipa peklo je slovački specijalitet polesnjake: „Nočné neviniatka“, „Tlačenica“, „Cipovičke“, „Speváčky“, “Caritas“ markovačke župe i po prvi puta Matica slovačka Zagreb i NK Željezničar. Na početku manifestacije stolove pekača obišli su i uzvanici te isprobali polesnjake. Predsjednica SKUU “Franjo Strapač” Vesna Budoš, koja je i sama vrijedno i tradicionalno pekla polesnjake, zahvalila je vrijednim pekačicama i pekačima, koji su i ove godine ispekli brojne ukusno hrskave mirisne polesnjake, podijelivši im zahvalnice.

Bilo je zabavno uz polesnjake, slovačke čapaše, bosanske igre, tradicionalnu meksičku glazbu i slavonske tambure. Naime, nakon službenog programa, do duboko u noć, mještani Markovca Našičkog i mnogobrojni posjetitelji uživali su u nastupu Tamburaškog sastava „Pet tambura”.

Ovom su događaju uz mnogobrojne Markovčane i Našičane, ali i goste iz bližih i udaljenijih mjesta bili nazočni i ostali, osim već spomenutih, ugledni gosti: predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica Krešimir Žagar, vijećnik Županijske skupštine Osječko-baranjske županije Vanja Prošić, gradski vijećnici i pročelnici, predstavnik makedonske nacionalne manjine OBŽ Dragoljub Siljanoski, dopredsjednik Saveza Slovaka Aleksandar Knapček, predsjednice MS iz Josipovca, Miljevaca, Iloka i Zokovog Gaja – Rozalija Kukučka, Jasna Matota, Jarmila Mudroh i Vesna Kunštek, predsjednik MS Zagreb Zlatko Jevak te predsjednici i predstavnici markovačkih udruga, učitelka slovenčine Ana Marošević, predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Našice Zdenka Vukomanović…

Organizatori zahvaljuju još jednom svim sudionicima – izvođačima kulturno-umjetničkog programa, izvođačima gastro dijela, svima koji su pomogli održavanju ove manifestacije na bilo koji način, medijskom pokrovitelju Radio Našice, i svim gostima koji su došli na još jedno zajedničko pozdravljanje jeseni.

Fotografije: Dragan Siljanoski
Vesna Baksa

Vaš komentar