Novosti

100. rođendan Dobrovoljnog vatrogasnog društva Markovac Našički

No Comments

Proslava velike 100. obljetnice predanog služenja zajednici i postojanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Markovac Našički održana je u subotu 16. rujna 2023. godine. U prigodnom programu, koji je vodila Tatjana Seničanin, sudjelovali su, uz domaćine, predstavnici prijateljskih vatrogasnih društava (Našice, Donja Motičina, Feričanci, Zoljan, Velimirovac, Lila, Vukojevci, Jelisavac, Našička Breznica, Stipanovci, Valenovac, Ledenik, Našičko Novo Selo, Beljevina) i vatrogasne zajednice. Iz Krásnog nad Kysucou iz Slovačke su stigli, i vatrogasci, i predstavnici Grada – predsjednik bratskog DVD-a Krasno nad Kysucou Marian Šustek i predsjednici Vatrogasne zajednice Žilinske županije i Općine Čadca. Svečanoj obljetnici prisustvovali su gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba, potpredsjednica Gradskog vijeća Grada Našica i predsjednica Matice slovačke Markovac Našički Branka Baksa, potpredsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Zdenko Čarapar, zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko – baranjske županije Zoran Pakšec, predsjednik Vatrogasne zajednice Našice Vlatko Gašić, predsjednik Mjesnog odbora Markovac Našički Karlo Kanis, predsjednica SKUU Franjo Strapač Vesna Budoš te brojni drugi predstavnici gradskih ustanova i prijateljskih vatrogasnih društava. Svečanost markovačkih vatrogasaca svojim je nastupom uveličala i Limena glazba iz Našica, a čašicu dobrodošlice nudili su članovi SKUU Franjo Strapač, Korina Budoš i Roko Mihovilović Baksa.

Nakon prijema gostiju, ispred vatrogasnog doma uslijedilo je postrojavanje vatrogasaca. Gradonačelnik Kašuba, kao pokrovitelj jubilarne proslave, uručio je prigodnu vatrogasnu lentu izrađenu povodom stotog rođendana Društva, a ista je postavljena na zastavu DVD-a Markovac Našički. U svečanom mimohodu domaćini i gosti pošli su do crkve sv. Marka Evanđelista na sv. Misu za sve pokojne i žive vatrogasce, koju je služio župnik Goran Mitrović. Pozdravio je sve nazočne te domaćinima čestitao 100. obljetnicu postojanja i rada. Naglasio je da trebamo zahvaliti Bogu na mnogim generacijama vatrogasaca koji su bili uključeni u zaštitu imovine i ljudi i poželio što manje intervencija te da ih uvijek prati zagovor njihovog nebeskog zaštitnika – sv. Florijana.

Potom je u vatrogasnom domu Markovac Našički održana svečana sjednica. Predsjednik DVD-a Markovac Našički Zdenko Cingel pozdravio je sve uzvanike te se zahvalio gradonačelniku na pokroviteljstvu. Svečani referat sastavio je i pročitao dugogodišnji tajnik, a sada član Upravnog odbora Mirko Škof. Gradonačelnik Kašuba istaknuo je važnost vatrogasnih društava u zajednici, u radu s djecom te na održavanju spremnosti ljudstva, u humanitarnim akcijama te uspješnim i pravovremenim intervencijama te čestitao domaćinima na 100 godina predanog rada. Zapovjednik DVD-a Markovac Našički Tomislav Dološić napomenuo je da društvo broji četrdeset aktivnih članova s djecom, koji sudjeluju na raznim natjecanjima i u raznim intervencijama, a da su na današnju proslavu odlučili pozvati brojne goste koji su im tijekom godina pomogli u radu.

Obljetnica je bila prilika zahvaliti svim članovima društva, bivšim i sadašnjim, koji su svojim trudom, hrabrošću i odricanjem doprinijeli uspjesima DVD-a kroz sve ove godine postojanja, pa su najzaslužnijim članovima podijeljena priznanja. Razmijenjeni su i mnogobrojni darovi.

Nakon službenog dijela uslijedila je svečana večera te veselo druženje s domaćinima i gostima uz sastav Vertigo.

Fotografije svjedoče kako su mnogi bivši i sadašnji članovi SKUU Franjo Strapač ujedno i članovi markovačkog DVD-a.

Vesna Baksa

Slike preuzete s web stranice župe sv. Marka Evanđelista u Markovcu Našičkom

Vaš komentar