Novosti

Zajednička redovna Izvještajna skupština MS i Izvještajno-izborna skupština SKUU Franjo Strapač u Markovcu Našičkom

No Comments

Dana 06. ožujka 2022. godine u Drevenici je održana zajednička redovna Izvještajna skupština Matice slovačke u Markovcu Našičkom i Izvještajno-izborna SKUU Franjo Strapač. Nakon što su članice pjevačke skupine i plesači velike plesne otpjevale pjesmu Slovenske mamički i izrečene podrške Ukrajini u borbi protiv agresorskih ruskih napada, predsjednica MS Branka Baksa pozdravila je sve nazočne. Nakon prijedloga i usvajanja Poslovnika o radu i dnevnog reda izabrani su radno predsjedništvo, verifikacijska komisija te zapisničari i ovjerovitelji zapisnika. Predsjednik SKUU Ivan Hanižjar i predsjednica MS Branka Baksa iznijeli su prijedloge planova rada i financijske planove za 2022. godinu, te izvještaje o radu i financijska izvješća za 2021. godinu. Predsjednica Nadzornih odbora (NO) Vesna Budoš prezentirala je izvješća za 2021. godinu. Dosadašnji članovi Upravnog odbora (UO) i NO, predsjednik, dopredsjednik, tajnik i likvidator SKUU su razriješeni dužnosti. Planovi i Izvješća, pa tako i prijedlog Upravnog odbora sa sjednice održane 20. veljače 2022 godine za sastav novog UO jednoglasno su usvojeni. Članovi UO SKUU su: predsjednica Vesna Budoš, koja se zahvalila na ukazanom povjerenju i izrazila svoju nadu da će uspješno nastaviti rad udruge, dopredsjednik Mirko Kubaša, tajnica Vesna Paulić, Ivan Hanižjar, Branka Baksa, Tatjana Seničanin, Iva Vinkešević, Mario Dudjak, Anica Budoš, Mirjana Turjak, Božena Lazar, Mirjana Ressler, te kao novi i Josip Fedor. U NO izabrane su Katica Ivanek (predsjednica), Margareta Paulić i Vjera Baksa.

Nositelj kulturnog amaterizma u Markovcu, SKUU «Franjo Strapač», djeluje u tri folklorne sekcije, glazbenoj, pjevačkoj, tradicijskoj, UO i NO SKUU i MS. Udruga je početkom godine imala 113 članova, no, godina je zaključena s 96 članova (do polugodišta se zbog situacije s pandemijom ispisalo nekoliko članova.

Nažalost, zbog epidemiološke situacije izazvane COVID-om 19, 2021. godine održano je znatno manje proba i jako malo nastupa. Ipak, intenzivno se radilo na poboljšanju pretpostavki za rad. U veljači se radilo na uređenju i opremanju prostora za nošnje, kancelarije i kuhinje. U travnju se sređivao arhivski materijal (objavljivanje videozapisa (nastupi skupina), tekstova i fotografija na Facebook stranici SKUU-a i web stranici MS, digitalizacija diploma, priznanja…). U svibnju su održane višednevne radne akcije, kao i u lipnju, kada se sređivao prostor Drevenice, male sale, okoliša i odbojkaškog igrališta, te u srpnju, kolovozu i rujnu. Postavljena su PVC vrata na bočni ulaz u Drevenicu, kupljeni su gumena podloga za pozornicu i pokretni panoi za izložbe, stolovi i stolice. Kompletno je obojana unutrašnjost Drevenice te nabavljen ostali potreban inventar.

Godina je započela prikupljanjem humanitarne pomoći za stradale u potresu na Banovini. Tradicionalno je za Florijanovo, zajedno s DVD-om Markovac, postavljen Majpan te u lipnju održan memorijalni 8. turnir u odbojci na pijesku Katica Pavlić – Kajka, u rujnu organizirana kulturno-gastro manifestacija „22. Večeri polesnjaka“.Prigodom gostovanja na manfestaciji Valanie majoveho dreva u Iloku u lipnju folkloraši su posjetili Vukovarski Vodotoranj i Spomen dom hrvatskim braniteljima- Blago Zadro. U istom mjesecu bili su gosti Kulturnog mozaika na Radiju Našice. Nazočilo se predstavljanju knjige „Makedonija tako daleka, a tako bliska“ autora Dragana Siljanoskog, predstavnika makedonske nacionalne manjine OBŽ i prijatelja markovačkog folklora. U studenom su zapaljene svijeće za Vukovar i Škabrnju, za poginule branitelje i žrtve Domovinskog rata. Velika plesna i pjevačka skupina predstavile su se na “17. Večeri korbačika“ u Jelisavcu, na manifestaciji „13. Slovaci do Drlaku“ i 140. obljetnici Josipovca, na “14. Miljevačkim danima kukuruza” u Miljevcima. Prigodom gostovanja na manfestaciji Valanie majoveho dreva u Iloku u lipnju folkloraši su posjetili Vukovarski Vodotoranj i Spomen dom hrvatskim braniteljima- Blago Zadro.

Za najmlađe folkloraše travanj i lipanj bili su posebno zanimljivi. Održane su izložba i radionice (dvije slikarske (Srećko Perković, prof.) i jedna kreativna) povodom Svjetskog dana kreativnosti i inovativnosti te izložba i dvije radionice čitanja povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava – naše slovačko izdavaštvo. Voditeljica ovih aktivnosti bila je Vesna Baksa. U okviru anti-asimilacijskog programa (Škola tanca) i nastup povodom Dana Grada Našica održan je program „Bubi u gostima“ – folklorni nastup i sportske igre, a sudjelovala su djeca, pjevačice i tradicijska skupina. Gost je bio pobjednik „Života na vagi“ – Matej Petrović Bubi. Na Završnoj svečanosti krajem lipnja djeca su rješavala „Detské okienko”. Za trud i sudjelovanje u svim tim aktivnostima dodijeljene su im zahvalnice, priznanja i prigodne majice. Lijepo je bilo na „2. FolkKidsFest“ u kolovozu u Iloku. Mala i srednja plesna skupina tom su prigodom posjetili Grad Vukovaru (Memorijalni centar Blago Zadro, Vukovarski vodotoranj i Memorijalno groblje u Vukovaru, Memorijalni centar na Ovčari i samu Ovčaru, selo Mohovo poznato po mamutima, Stari grad Ilok (dvorac, park i Crkvu sv. Ivana Kapistrana).
Naročito svečano i lijepo za cijelo selo bilo je u srpnju. U razmaku od dva tjedna realizirane su dvije Mlade misa – vlč. Marka Gerendaja i don Nikole Cingela. Folkloraši su svojim nošnjama I sudjelovanjem u obredima uveličali ove svečanosti.
Maleni folkloraši, i uglavnom ministranti, sudjelovali su u programu „Tjedan za ujedinjeni svijet“ u travnju. U svibnju je realizirano snimanje za RTVSR – Relacia Dedovizien. Krajem srpnja Markovac je posjetila delegacije USŽZ Bratislava i predsjednika Milana Jana Philipa . U listopadu je održana, angažiranjem Branke Baksa, Javna tribina – prezentacija „30. godina prognaničke škole – Markovac i Domovinski rat te je koncem godine tiskana knjiga o istoj tematici. Predstavile se pjevačka i tradicijska skupina uz nazočnost ostalih. Zabavno je bilo u Osijeku 11. studenog na nogometnoj utakmici u Gradskom vrtu između reprezentacija Hrvatske i Slovačke. Dva dana poslije predsjednica Branka je bila na snimanju u HRT Studiiju Osijek za redakciju Prizma na temu o Markovcu i Domovinskom ratu. Zanimljivo predstavljanje knjige Zorana Vakule „Rimovane meteoprognoze u doba koronaviroze“ održano je sredinom studenog, a tom prigodom predstavile su se pjevačice i tradicijska skupina.

Početkom studenog preminuo je, nažalost, Mirko Kelemen, nekadašnji dugogodišnji harmonikaš i voditelj glazbene skupine i počasni član SKUU. U prosincu su članice SKUU i MS svojim pjesmama dodatno obogaćivale molitvene susrete i paljenje svijeća 2. 3. i 4. Adventske nedjelje („Ježiško maličký, čože ti dám“, “Prileteli do Betlema andeli”, “Stastia, zdravia, pokoj mili”). Sveti Nikola je podijelio darove najmlađima, a oni su mu zauzvrat pripremili tri prigodne plesne točke. Za pjevačice i nekoliko vanjskih zainteresiranih žena održane su tri kreativne radionice s komušinom pod vodstvom gospođe Marija Lahner. Izrađene božićne kuglice, cvjetići i anđeli krasili su jelke u našoj mjesnoj crkvi.
Pjevačka skupina predstavila se na Susretu Slovaka i prijatelja pri “Žetvenim svečanostima” u Zokovom Gaju u srpnju, na 12. Futbalovom turnaju 4. slovačka sela u Markovcu krajem srpnja, odnosno početkom kolovoza, na sjednici Izvršnog i Nadzornog odbora Saveza Slovaka RH u Markovcu krajem rujna, na izvještajnim skupštinama udruga u krajem prosinca.
Na ovim značajnim investicijskim ulaganjima MS i SKUU zahvalni su Savezu Slovaka i predsjedniku Mirku Vavri, Savjetu za nacionalne manjine RH, gospodinu Vladimiru Bileku, Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH, Uredu iseljenih Slovaka u Bratislavi , Gradu Našice, Vijeću mjesnog odbora Markovac Našički, svojim rukovodstvima i svim članovima.

Skupštinama je nazočio veliki broj članova, ali i gostiju. Prisutnima su se obratili, a članovima čestitali na dosadašnjem radu i poželjeli puno uspjeha u budućem radu saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu u Hrvatskom saboru Vladimir Bilek, saborski zastupnik Hrvoje Šimić, gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba, predsjednik Vijeća mjesnog odbora Karlo Kanis, predstavnik DVD-a Mirko Škof te sportski direktor NK Željezničar Vjekoslav Jug. Nazočni su bili i predsjednik Gradskog vijeća i počasni član naših udruga Krešimir Žagar, vijećnik Skupštine Osječko-baranjske županije Vanja Prošić, dopredsjednik Vijeća slovačke nacionalne manjine u Osječko-baranjskoj županiji Zlatko Dudjak, dopredsjednica Vijeća slovačke nacionalne manjine za Grad Našice Ana Mirković, župnik crkve sv. Marka evanđelista Patrik Alatić. Suradnja s markovačkim udrugama je jako dobra.
Na samom kraju u znak pažnje svim ženama je uručena ruža povodom predstojećeg Međunarodnog dana žena.

Vaš komentar