Novosti

Vakuline “Rimovane meteoprognoze u doba koronaviroze”

No Comments

Zoran Vakula, naš poznati meteorolog, 19. studenog 2021. u markovačkoj Drevenici predstavio je svoju prvu pjesničku zbirku “Rimovane meteoprognoze u doba koronaviroze” kojom je sjedinio znanost i umjetnost. Ovaj svestrani učeni čovjek porijeklom je upravo iz Markovca i vuče slovačke korijene, i ovdje ima prilično rodbine i svojte. Tata Josip je rođeni Markovčanin, a i Zoran je prve dvije godine života proveo upravo ovdje, u ulici Franje Strapača (danas kućni broj 169).

Predstavljanje zbirke organizirali su Matica slovačka Markovac Našički, SKUU Franjo Strapač i PDF obrt Našice. Predsjednica MS Branka Baksa pozdravila je nazočne u ime organizatora, a ženska pjevačka skupina SKUU dočekala je gosta pjesmom Cez hory a doly. Meteorolog je svoju publiku pozdravio najprije na slovačkom jeziku. Zoran je zaista vrlo, vrlo svestran i uspješan, omiljen, nagrađivan, zato je najbolje citirati recenzenticu i lektoricu Mariju Pepelko, koja je uspjela sve o njemu objediniti. Ako o Vakuli znate tek ono što u vremenskoj prognozi čujete ili u medijima pročitate, evo prigode da ga bolje upoznate.

Zoran Vakula rođen je 1970. u virovitičkoj bolnici. Prvih pet godina proživio je u Našicama, zatim u Pitomači, a od 1990. živi u Zagrebu gdje je diplomirao fiziku-geofiziku s meteorologijom na PMF-u. Meteorolog je i urednik na HRT-u, a od 1994. do 2013. radio je u Odjelu za vremenske analize i prognoze DHMZ-a gdje je 8 g. bio i načelnik. U sretnom je braku s divnom ženom Lavandom i otac izvrsne tinejdžerke Lune. Već je kao dijete u OŠ i SŠ bio svestran i vrlo aktivan, između ostaloga, i u recitatorskoj, novinarskoj i glumačkoj skupini, Kino-klubu Slavica, župi svetoga Vida… Uvijek na pravome mjestu u pravo vrijeme, čak i kao podrška u „TV parlaonici“ pobjedničke ekipe našičkih gimnazijalaca. Objavio je desetke stručnih i znanstvenih radova te održao mnoga predavanja u zemlji i inozemstvu. Bavi se izradom, prikazom i provjerom valjanosti vremenskih prognoza, te osmišljavanjem meteorološkog sadržaja na različitim medijskim platformama. Urednik je emisija „Vrijeme“ i drugih svakodnevnih priloga s meteorološkim sadržajem na HRT-u, uključujući teletekst i Internet. Autor je HRT METEO-aplikacije za pametne mobilne telefone. Kolumnist je na Internetu HRT-a. Predstavnik je Hrvatske u IWK Forumu, član Hrvatskog meteorološkog društva i Hrvatskog novinarskog društva. Promiče meteorologiju putem različitih stručnih predavanja i digitalnih medija, često u stihu i rimi, a bio je i 1. meteorolog u svijetu koji se natjecao u “Plesu sa zvijezdama”. Pojavljivao se i u HTV-serijama “Pričopričalica”, “Bitange i princeze”, “Zakon” i “Crno bijeli svijet”, te u putopisnoj seriji “Skitancije”, dao je glas i u Disneyjevom filmu “Žuta minuta” te u hrv. filmu “Koja je ovo država”. Autor je kratkog dokumentarnog filma o povijesti meteorologije, jedan je od autora 1. hrvatskog meteo-stripa te inicijator Međunarodne izložbe karikatura na temu meteorologije, koja je održana u Zagrebu i nastavlja se na internetskim stranicama HRT-a. U suradnji s Nikom Titanikom objavio je „Vjetropirastu“ – 1. u seriji zabavno-poučnih meteoslikovnica „Vremenaste priče“, a 2016. nominiran je za „Večernjakovu ružu“ – za TV osobu godine. Podsjećam ga da se ne zaboravi: te je godine u ovo doba meteorolog Zoran Vakula i kuhao, i to zaboravljena slavonska posna jela iz tradicijske kuhinje u društvu Veselih Šokica na Katarinskom sajmu u Zagrebu. Iste godine pjesma „Vakula“ Ante Casha i Saše Antića nominirana je za Porin, a 2018. magazin „Story“ proglasio ga je Muškim TV licem godine. Do sada je jedini meteorolog u Hrvatskoj, i tek 9. u Europi, koji je (2020.) dobio nagradu Europskog meteorološkog društva za izvanredna postignuća na području meteorologije i medija. Dobitnik je i mnogih priznanja, između ostalih, i za veliki doprinos u radu Hrvatskog meteorološkog društva te Povelje Općine Pitomača s likom Petra Preradovića. Prva hrvatska bačvarija i destilerija „Pepel ® -Co“ proizvela je njemu u čast ediciju 1. hrvatskog whiskyja „Vakula je rek’o“.

Osnovni cilj ove zbirke je promidžba i pristupačnost meteorologije, posebice vremenske prognoze, i čini se da će ga ostvariti. Svako čitanje rime samog autora popraćeno je pljeskom. Iako se ova zbirka meteorima spremala godinama, korona ju je nekako ubrzala. Od proljeća 2020. godine do ljeta 2021. svaki dan je pisao rime te tako ostvario jedinstven projekt u svijetu – više od godine dana svakodnevne prognoze u rimi. U ovoj se zbirci govori o klimatskim promjenama i biometeorologiji, najavljuju se zanimljivi sportski događaji, autor se oprašta od nekih ljudi iz javnog života. Autor je predstavio slikovnicu Vjetropirasta.

Na ovom zanimljivom događanju organizatorima i gostu zahvalio je predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Žagar, počasni član MS Markovac Našički. Među brojnom okupljenom publikom (ali sve u skladu s epidemiološkim mjerama) bili su markovački župnik Patrik Alatić i potpredsjednik Vijeća slovačke nacionalne manjine OBŽ Zlatko Dudjak. Markovčani su u znak zahvalnosti dragom gostu pripremili polesnjake, pa je nastavak večeri obilježilo zajedničko druženje s publikom, rodbinom i folklorašima, u degustaciji hrvatskog whiskyja. Djeca zbog pandemije nisu mogla sudjelovati predstavljanju zbirke, ali su zato poslije razgovarala sa Zoranom o oblacima – njihovoj brzini, veličini, visini…

Predstavljanjem ove poučne, zabavne i izazovne knjige za sve uzraste MS dostojno je obilježila Mjesec hrvatske knjige i Godinu čitanja. Od sada ćemo još pažljivije i ponosnije gledati vremensku prognozu na TV-u i uvijek se rado sjetiti zajedno provedene lijepe večeri. I iščekivati iduće Markovo jer nam je obećana rimovana meteoprognoza. Gospodin Zoran Vakula iskazao nam je svojim dolaskom veliku čast. Zahvalni smo mu na tome i želimo mu još puno sreće i uspjeha, kako privatno, tako i poslovno.

O biometeorologiji
Zbog pada tlaka nekima može biti tlaka…
Boli vas tijelo, boli glava, boli duša?!
I još nemate koga da vas sasluša?
I mnogošto vam se gnuša?
Ili ste možda nervozni i pospani,
stalno umorni i nesabrani?
I pritom više nego inače razdražljivi?
Pogledi na okolni svijet su vam “sivi”,
i još ste tako tužni da vam se ne živi?
Ništa neobično i čudno kod ovakvog vremena,
osobito prije i tijekom danā u kojima je promjena.
Zato ne obavljajte moguće problematične pregovore,
već slušajte što vam biometeorološke prognoze zbore,
a ako ste kronični bolesnici – izbjegavajte napore!
Čak i ako ste zdravi, ali sve vam je “tlaka” ili fjaka,
jedan od mogućih razloga za to je južina i pad tlaka.

Vesna Baksa
Fotografije: Dragoljub Siljanoski, Vesna Baksa

Vaš komentar