Novosti

Skulptura „Dievča v ľudovom kroji s polesňakmi“ i majpan

No Comments

Još u knjizi i na njezinoj promociji, izrazila sam želju o postavljanju spomenika Gospodinu Polesnjaku pored Drevenice. Nakon dogovora s vodstvom Matice slovačke Markovac Našički i SKUU Franjo Strapač o mogućnosti realizacije istoga, dala sam se u akciju. Preko interneta sam stupila u kontakt s kiparom naivcem Ivicom Tolićem iz Ernestinova. Mailom sam mu poslala nekoliko fotografija s Večeri polesnjaka i pozicije gdje bismo spomenik postavili. Gospodin Ivica je iznio svoj prijedlog da to bude skulptura od hrasta u prirodnoj veličini naziva Djevojka u nošnji s polesnjacima. Prijedlog nam se dopao, ali nismo mogli nabaviti trupac. Nakon nekoliko mjeseci kipar je javio da ima hrast za nas. Kod nadležnih institucija provjerila sam postupak postavljanja skulpture na javnu površinu. Nakon što su sredstva bila osigurana, nastavilo se s aktivnostima. Vjera Baksa, dugogodišnja folklorašica i dobra pekačica polesnjaka, obukla je nošnju najsličniju izvornoj nošnji Slovaka doseljenih u Markovac Našički (s područja Kysuce), i pozirala na konkretnoj lokaciji budućeg postavljanja skulpture. Za kipara su bili važni svi detalji – suknja, pregača, košulja, prsluk, mašne, frizura, opanci, sokne, tanjur s polesnjacima. Neke smo detalje morali i ponovno detaljnije fotografirati. Gospodin Ivica je i osobno došao na lokaciju provjeriti detalje, te u Ernestinovu prionuo poslu.
Nakon mjesec dana gotovu skulpturu autor je dovezao u Drevenicu. Nekadašnji član našeg folklornog društva Darko Komjetan i njegov građevinski obrt KOMJETAN GRADNJA, koji su na suradnju odgovorili odmah pozitivno, izradili su temelj po Tolićevim uputama i dodali svoje lijepe ideje. Dan prije samog otkrivanja, skulpturu su i uspješno postavili na temelj te prekrili. Postavljanje su pratile Branka Baksa i Mirjana Ressler. A na sam dan ujutro, Darko je postavio i dvojezičnu natpisnu pločicu koju smo dali izraditi u Osijeku.
Svečano otkrivanje skulpture obavljeno je popodne 30. travnja 2022. godine. U sklopu ove aktivnosti s malenim folklorašima je na otvorenom odrađen sat znanja o polesnjaku i Večerima polesnjaka u obliku kviza. Naučili su kada je održana prva Večer polesnjaka, odakle smo dobili i od koga drvo za Drevenicu, tko je bio prvi fujarista u Hrvatskoj, kako je došlo uopće do organiziranja Večeri polesnjaka, zašto naziv polesnjak… Otpjevali su i prigodni bećarac. Pjevačice su pekle polesnjake koji su fino mirisali.

Nešto prije 17,00 sati domaćinima su se počeli pridruživati i gosti. Ovim otkrivanjem skulpture obilježene su 15. obljetnica otvorenja Drevenice i 30 godina Saveza Slovaka u RH. Predsjednica Matice slovačke Markovac Branka Baksa pozdravila je sve nazočne te zahvalila za potporu i suradnju. Istaknula je kako je u proteklih 15 godina u Drevenici nastupilo više od 185 društava iz Hrvatske, Slovačke, Češke, Rumunjske i drugih zemalja, a na pozornici plesalo i pjevalo više od 15.000 sudionika. Mašnu su razvezali gosti – saborski zastupnik i zamjenik gradonačelnika Našica Hrvoje Šimić, predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Žagar i predsjednik Saveza Slovaka RH Mirko Vavra, a skulpturu su otkrile članice najvjernije ekipe za pečenje polesnjaka Noćna nevinašca – Zdenka Šutak, Božena Lazar i Vesna Budoš. Nekoliko riječi o suradnji iznio je i autor skulpture Ivica Tolić. Blagoslov skulpture izmolio je markovački župnik Patrik Alatić. Svečanosti su nazočili i županijski vijećnik Vanja Prošić te predsjednik Mjesnog odbora Markovac Karlo Kanis. Nakon fotografiranja uz skulpturu uslijedila je okrijepa uz polesnjake te pivo i sok.

Osim glavnim pokroviteljima izrade skulpture, a to su Savjet za nacionalne manjine RH, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH, Savez Slovaka RH i Grad Našice, puno zahvaljujem autoru i svima ostalima koji su sudjelovali u izradi skulpture, te organizaciji njezinog otkrivanja, na bilo koji način. Posebnu zahvalu zaslužuje građevinski obrt KOMJETAN GRADNJA, koji je radove obavio sponzorski. Osobno mislim da je skulptura, zajedno s temeljem i pločicom, vrlo lijepa i impozantna. Prekrasno se uklapa u okoliš Drevenice i svakom šetaču i prolazniku priča o ovdašnjim Slovacima, o njihovoj nošnji i polesnjacima. Skulpturu je važno pravovremeno održavati glede atmosferskih uvjeta, ali i neprestano čuvati.

Nakon otvorenja skulpture folkloraši su se preselili kod vatrogasnog doma, gdje su vatrogasci iz šume dovezli jedan vitki 15 m visok grab. Maleni folkloraši su ga okitili šarenim vrpcama, a zatim su vatrogasci taj lijepi majpan vrlo brzo uspješno uspravno postavili. Svi sudionici u realizaciji ovoga zadatka, kojim se obilježava buđenje prirode i novog života, zasluženo su se počastili u vatrogasnom domu.

Tekst: Vesna Baksa

Vaš komentar