Novosti

Markovčani sudjelovali na „Rušenju svibanjskog drveta“ u Iloku – 6. lipnja 2021.

No Comments

Proteklog vikenda, nedjelja – 6. lipnja 2021. godine članovi velike plesne i pjevačke skupine SKUU „Franjo Strapač“ i Matice slovačke Markovac Našički s posebnim oduševljenjem su se odazvali na poziv Matice slovačke Ilok i predstavili se plesovima „Šarišskom polkom“ i „Friškom“ te pjesmom „Srnka“ na tradicionalnoj manifestaciji „ Rušenje svibanjskog drveta“. Nakon više od godinu i pol uskraćenog rada zbog pandemije uzrokovane COVID-19 jedva su dočekali zajedničko putovanje, prisjećajući se posljednjeg izvan Markovca koncem kolovoza 2019. godine na 1. Svečanostima Slovaka u Ukrajini.

Prema staroj dobroj tradiciji – svako putovanje iskoriste za obilazak poznatih znamenitosti. Ovom prilikom posjetili su Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti i Vukovarski vodotoranj.

Spomen dom je izgrađen u obliku čvrsto stisnute šake koja simbolizira snagu kojom se branio Vukovar od agresije, u središtu je ponor s kupolom uništenog tenka bivše JNA, a uokolo su ispisana imena svih poginulih pripadnika 204. Vukovarske brigade. Na video-ekranima su mogli vidjeti ratne fotografije, videosnimke, ratna izvješća i podatke o svakom poginulom pripadniku brigade. Ispred Spomen doma je tenk kao znak sile koju su slomili hrabri branitelji te bista Blage Zadre, junaka grada Vukovara.

Vodotoranj u Vukovaru bio je za vrijeme rata 1991. simbol tromjesečne opsade grada, otpora i hrabrosti hrvatskih branitelja, nijemi svjedok najokrutnijeg razaranja, patnje i stradanja u Domovinskom ratu. Ostat će kao simbol razaranja, ali i otpora, prkosa i nepobjedivosti i danas onakav ranjen kakvim su ga učinili kao autentičan svjedok tragičnih vukovarskih zbivanja, kao podsjetnik i opomena, i nastaviti čuvati sjećanja na hrabre ljude i ratnu prošlost Grada Heroja… Iako su ga srpske snage izravno pogodile s više od 600 granata, nije se srušio. Otvoren je 30. listopada 2020. godine za javnost nakon trogodišnje konzervacije i obnove. Simbol otpora Grada-heroja sačuvan je u originalnom stanju i pokazuje svu brutalnost rata u kojem je prije 30 godina Vukovar sravnjen sa zemljom. Sad je konzerviran kako bi poslužio kao trajna opomena protiv rata, a posebno za naše najmlađe kako bi obilaskom probudio duboke osjećaje zahvalnosti svima koji su svoje živote dali za stvaranje naše domovine Hrvatske u kojoj danas slobodno živimo. Bez povijesti, nema budućnosti! Neka se nikada ne zaboravi!

Vaš komentar