Novosti

Advent i Božić u Markovcu Našičkom

No Comments

Vjernici su se pripremali kroz četiri nedjelje došašća (adventa) za blagdan rođenja Isusa Krista – Božić. Svete Mise zornice su u Župnoj crkvi sv. Marka Evanđelista u Markovcu Našičkom bile svaki dan u 06:00 sati. Početak adventa obilježen je paljenjem 1. adventske svijeće (simbol vjere i nade) 27. studenoga 2021. godine. Ispred župne crkve postavljen je veliki adventski vijenac. Župnik Patrik Alatić ga je blagoslovio i okupljenim vjernicima poručio da paljenjem svijeće donosimo Kristovo svjetlo na ovaj svijet, i da bismo mi trebali biti Kristovo svjetlo u ovim nesigurnim vremenima. Druga svijeća (simbol mira) zapaljena je 4. prosinca, a svečanost je svojom pjesmom „Ježiško maličký, čože ti dám?“ (Isuse maleni, što da ti dam?) uveličala ženska pjevačka skupina SKUU Franjo Strapač, koja se uključila i na paljenje treće (simbol ljubavi) i četvrte (simbol radosti) svijeće. Uz župljane, paljenju treće svijeće, prisustvovao je i gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba. S desne strane ulaza u župnu crkvu postavljene su velike i lijepe jaslice. Zadnjeg dana zornica, 23. prosinca 2021. (četvrtak), župnik Patrik je predstavio središnju figuru – malenog Isusa i smjestio ga u jaslice.

Tijekom adventa u crkvi je za djecu održana kreativna caritativna radionica. Vjernici su imali priliku pristupiti božićnoj ispovijedi. Župljani su se uključili u akciju Caritasa Požeške biskupije „Adventski kalenDAR“ te svoj dar (hranu i ostale proizvode) za najpotrebnije donijeli u crkvu.
Božić – Rođenje Gospodinovo dočekano je večernjom sv. Misom, tj. polnoćkom na Badnjak. U nedjelju, 26. prosinca 2021., Crkva je proslavila blagdan Svete Obitelji Isusa, Marije i Josipa, a obilježen je i blagdan sv. Stjepana Prvomučenika. Zatim je započeo blagoslov obitelji.

Vesna Baksa

Vaš komentar