Novosti

22. Večer polesnjaka

No Comments

Nakon prošlogodišnje virtualne, ove godine dana 11. rujna, održana je u Markovcu Našičkom prava tradicionalna 22. Večer polesnjaka. Pokrovitelji su bili Savjet za nacionalne manjine RH, Grad Našice, Ured za iseljene Slovake iz Bratislave i Savez Slovaka RH. Zbog epidemioloških mjera, organizatori Matica slovačka Markovac Našički i SKUU Franjo Strapač nisu zvali ekipe iz drugih mjesta, pa je polesnjake peklo samo pet domaćih ekipa: Noćne neviniatka, Tlačenica, Cipovičke, Spevačky i Druške.
Na početku manifestacije sve okupljene su pozdravili domaćini – predsjednica MS Branka Baksa i predsjednik SKUU Ivan Hanižjar. Svečanost i sudionike posvetio je markovački župnik vlč. Patrik Alatić. Dobrodošlicu je posjetiteljima poželio i predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Karlo Kanis. Na važnost očuvanja slovačke tradicije pozvao se, pozdravljajući okupljene, konzul u Veleposlanstvu Republike Slovačke u RH Zdenko Galbavy. Nazočne su pozdravili gradonačelnik Krešimir Kašuba i predsjednik Saveza Slovaka u Hrvatskoj Mirko Vavra. Ovogodišnju Večer polesnjaka otvorio je zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu u Hrvatskom saboru i član Savjeta za nacionalne manjine RH Vladimir Bilek. Manifestaciju su podržali saborski zastupnik Hrvoje Šimić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica Krešimir Žagar i drugi gradski vijećnici, kao i ostali uvaženi gosti. Program su uspješno vodili plesači srednje folklorne skupine Karlo Malovčak i Roko Baksa Mihovilović.
Kolodvorska i Željeznička ulica bijahu dupkom pune parkiranih automobila, a miris slasnih polesnjaka širio se cijelim Markovcem. Mnogobrojni Markovčani i gosti strpljivo su čekali u redovima, ali zato je uživanje u ovom specijalitetu bilo jače.
Tijekom dva sata na pozornici Drevenice izmjenjivali su se hrvatski i slovački plesovi, pjevale pjesme. Folklorni program otvorila je domaća SKUU FRANJO STRAPAČ. Mala i srednja dječja skupina predstavile su se plesovima „Janošik“ i „Varila som, varila“ i „ Cindruška aj Odzemok“, a velika plesna skupina zaplesala je plesove istočne Slovačke „ Vychod i Zaverečny“ . Plesovi su u koreografiji Branke Baksa koja je i uvježbala dječju skupinu, a Mario Dudjak i Ivan Hanižjar uvježbali su veliku skupinu. MS Ilok- SKOS „Ľudoviť Štúr“ predstavili su se, u pratnji glazbene skupine, dječjom skupinom – djevojčice su izvele dječje igre, a dječaci zaplesali „Odzemok“. Starija djevojačka skupina zaplesala je „Koleso z Poník“. Srednja skupina SKUD-a „Braća Banas“ Josipovac izvela je Plesove Slovačke, a velika skupina Horehronie“. HKD „Lisinski“ Našice izvelo je koreografije „Dođi, diko, navečer na prelo“ i „Venčes okićeni, oko Save vode savijeni“ . Program je zatvorila velika domaća plesna skupina plesom „Horehronie“.
Po završetku folklornog dijela ekipama su dodijeljene zaslužene zahvalnice za ispečene ukusne i hrskave polesnjake, a uručio im je saborski zastupnik i dogradonačelnik Grada Našica Hrvoje Šimić. Ekipa Noćna nevinašca sudjelovala je na sve 22 Večeri. Veselo druženje je nastavljeno uz svirku „Ritam“.
Hvala svima koji su sudjelovali u ovogodišnjoj manifestaciji na bilo koji način. Vidimo se iduće godine, a do tada neka vas na ovu prekrasnu manifestaciju podsjećaju lijepi prilozi Radio Našica, TV Našice i Osječke TV.

Vesna Baksa

Vaš komentar